top of page

Expositie 'Ode aan Joop Zwart' - 20 t/m 24 maart

In de expositieruimte van De DOAS wordt een korte overzichtstentoonstelling georganiseerd om beeldend kunstenaar Joop Zwart (1958) te eren. Joop Zwart heeft zijn opleiding genoten in Apeldoorn aan de Fotovakschool en in Leeuwarden aan kunstacademie Vredeman De Vries.

Zijn werk is groots, divers en kleurrijk van karakter. Vaak met herkenbare en herleidbare figuren maar ook decoratief en abstract. In zijn werkbare leven heeft Joop veel werk gemaakt voor PAX waar zijn schilderijen zowel in de directiekamer als op de trailers te zien was. Daarnaast is het werk van Joop meermaals te zien geweest tijdens kunstroute Hardegarijp (de plaats waar hij woonde en werkte) en in de expositieruimte van de Haniasteeg. Tevens is hij aan de basis betrokken geweest bij het DNA project Leeuwarden dat te zien is geweest tijdens culturele hoofdstad in 2018.

Zelf zegt Joop dat zijn interesse in de beeldende kunst al op jonge leeftijd is ontstaan. Het werk van kunstenaars als Turner, Blake en Basquiat dienden ter inspiratie. Na zijn academische studies creëerde Joop immense kunstwerken bestaande uit olieverf, acryl en krijt op papier. Objecten, beeldengroeperingen, alles in een gigantisch formaat. Later is hij zich gaan toeleggen op figuratieve schilderkunst. Happenings, impressies, kranten, media.... Alles wat hij is tegengekomen, heeft meegemaakt en heeft gezien of gelezen, is heb bijgebleven en speelt een rol in zijn werk. Niet als afgietsel van de werkelijkheid maar als eigen interpretatie vormgegeven.

Helaas is aan zijn werkende leven een abrupt einde gekomen; alzheimer heeft hem o.a. de kunst afgenomen. Om zijn werk nog éénmaal bijeen te brengen en te kunnen genieten van zijn kunst heeft de familie van Joop het initiatief genomen zijn werken voor een laatste keer bijeen te brengen en hem daarmee de eer te brengen die de kunstenaar toekomt. De overzichtsexpositie laat zowel zijn eerste als zijn laatste werk zien........Comentarios


bottom of page